Boende under asyltiden

Senast uppdaterad: 26/5-2020

Du som är asylsökande kan antingen ordna boende själv eller så kan Migrationsverket hjälpa dig med boende.

Migrationsverkets anläggningsboende

Migrationsverket har boenden som bara är till för personer som har sökt asyl. Dessa boenden kallas för anläggningsboenden.

Om du behöver Migrationsverkets hjälp med boende får du inte själv välja var du ska bo. Du måste vara beredd att flytta till en ort där det finns lediga bostäder. Det kan också hända att du under tiden som du väntar på beslut måste flytta till en ny bostad.

Om du har blivit erbjuden en plats på ett boende gäller denna plats bara för dig. Boendet består ofta av en lägenhet som delas med andra. Om du har kommit med din familj får familjen alltid ett eget rum tillsammans. Om du är ensamstående får du dela rum med andra av samma kön.

Eget boende

Om du inte vill bo i Migrationsverkets anläggningsboende kan du hitta en bostad själv. Många väljer att bo hos vänner eller släktingar medan de väntar på svar på sin asylansökan. Om du väljer att ordna ditt boende själv måste du betala kostnaden för boendet.

Om du ordnar ditt boende själv måste du berätta din adress för Migrationsverket, så att de kan kontakta dig. Om du bor i eget boende när du beviljas uppehållstillstånd kan du inte få hjälp av Migrationsverket med bosättning i en kommun.