Vadstena

Senast uppdaterad: 16/7-2020

Här, mitt i idyllen och mitt i Sverige, bor och arbetar runt 7 300 människor med slott, kloster, sjön Vättern och medeltida gränder inpå knuten. I den inspirerande miljön frodas kultur- och handelsliv hand i hand med ett växande småföretagande.

Kommunfakta

Folkmängd

7 428

Storlek till ytan

413 km²

Avstånd till större orter

  • Linköping 52 km
  • Jönköping 96 km
  • Stockholm 247 km

Vi står stadigt med fötterna i historia och traditioner, men vi har siktet inställt på framtiden. Vid Vätterns strand, nedanför Birgittaområdet ligger kommunens koloniområde.

Boende

Vadstena Fastighets AB är ett kommunalt bostadsbolag som äger och förvaltar 729 lägenheter. Det finns även ett antal privata hyresvärdar i Vadstena vilka finns sammanställda i en lista på Vadstena kommuns hemsida.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De språkgrupper som förekommer mest i Vadstena är arabiska, somaliska, dari, ryska, persiska, polska och thai. Inom grundskola och förskola finns cirka 25 språk representerade.

Föreningar och organisationer

Ett rikt kulturliv blomstrar och växer i vår stad. Vadstenaborna är aktiva inom kulturområdet både som konsumenter och utövare, här finns många verksamma kulturföreningar. Flera duktiga teater- och musikensembler är verksamma i kommunen. Teater- och musiklivet bjuder på högkvalitativa upplevelser; revyer, operor, rockkonserter och visaftnar. Det finns flera gallerier och museer i Vadstena. Väl värt att besöka är kommunens bibliotek som ligger mitt i staden. För musikintresserade barn och ungdomar finns möjlighet till musikutbildning i Vadstena musikskola.

Idrotten är en del av föreningslivet i Vadstena. Flera av dessa har barn- och ungdomsverksamhet inom till exempel, fotboll, handboll och ishockey.

I Vadstena finns Svenska kyrkan med Vadstena församling, ett katolskt kloster med elva nunnor samt Vadstena frikyrkoförsamling.

Vad finns i närområdet

I Vadstena centrum finns många små butiker, det finns tre affärer för livsmedel. Flyktingmottagning och socialkontor finns i kommunhuset där även Arbetsförmedlingen finns och är bemannad varje måndag.

Barnomsorg

I Vadstena finns både kommunala förskolor och enskilda förskolor. Elever från och med förskoleklass till och med årskurs fem kan före och efter skolan vara på fritidshem. Vadstena kommun har även en öppen förskola.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Vadstena finns tre kommunala grundskolor, Katarinaskolan, St Perskolan och Petrus Magni skola. Det finns även en skola utanför tätorten, Rogslösa skola.

Vadstena har även en kommunal gymnasieskola, Vadstenagymnasiet.

Utbildningsmöjligheter

Vadstena kommun har en studie- och yrkesvägledare som finns tillgänglig för samtal och information för vidare studier och yrkesval. Möjligheter finns att ta del av regionens utbud av utbildningar. I Linköping finns ett universitet.

Hälso- och sjukvård

I Vadstena finns landstingets vårdcentral, med barnavårdscentral. Vid akut sjukdom eller skada vänd dig till Akutmottagningen på Motala lasarett. Tandvård kan ges på Folktandvården eller hos privattandläkare.

Tolkhjälp

Möjlighet att få tolk finns vid alla kontakter med myndighet.

Kommunikationer

Goda kommunikationer från Vadstena till Motala, Skänninge, Mjölby och Linköping, som ligger på pendlingsavstånd. Inom kommunen finns en servicelinje med gratis åkning.

Arbete och företagande

Vadstena finns arbetsplatser av alla slag- allt från riktigt små företag till större tillverkningsindustri, jordbruk, servicenäringar och vårdyrken. Vadstenas största arbetsgivare är Vadstena kommun. Stora företag finns i Linköping, Mjölby och Motala.