Du som har haft uppehållstillstånd i två år har möjlighet att bli folkbokförd och få ett personnummer

Senast uppdaterad: 1/7-2024

Om du har haft uppehållstillstånd i två år eller längre har du möjlighet att bli folkbokförd. Att vara folkbokförd innebär att du är registrerad som bosatt i Sverige. Det är Skatteverket som beslutar om du kan bli folkbokförd.

Folkbokföring – anmäl din flytt till Sverige

1. Anmäl flytt till Sverige i Skatteverkets e-tjänst ”Flytta till Sverige”. Det kostar inget att använda tjänsten.

2. Boka tid för identitetskontroll hos Statens servicecenter.

3. Vänta på ditt beslut. Det är Skatteverket som beslutar om du uppfyller kraven för folkbokföring.

När du är folkbokförd och har fått ett personnummer har du samma rättigheter och skyldigheter som andra folkbokförda i Sverige. Som folkbokförd har du inte längre rätt till ersättning enligt lagen om mottagande av asylsökande (LMA). Du omfattas i stället av socialförsäkringssystemet.

Få stöd för att hitta ett arbete genom etableringsprogrammet

Du som har möjlighet att folkbokföra dig kan delta i Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Du ska vara mellan 20 och 65 år.

Etableringsprogrammet består av individuellt utformade insatser och stöd, kombinerade med att du aktivt söker arbete. Målet är att du så snabbt som möjligt ska lära dig svenska, hitta ett arbete och klara din försörjning.

Du kan få ekonomiskt stöd från Försäkringskassan när du deltar i etableringsprogrammet. Det kallas för etableringsersättning. Ersättningen betalas ut från Försäkringskassan.

Du kan ansöka om id-kort hos Skatteverket

När du har fått ett personnummer kan du ansöka om id-kort. Du ansöker på ett av de servicekontor som utfärdar id-kort. Du behöver boka tid och betala en avgift innan du besöker servicekontoret. Skatteverkets id-kort är en godkänd id-handling i Sverige.

Om du behöver vård

Du som är folkbokförd i Sverige har rätt till sjukvård på samma villkor som andra som bor i Sverige. Det betyder till exempel att du betalar samma patientavgift som alla andra som är folkbokförda.

Du får också ta del av vissa förmåner, till exempel

  • vård inom en bestämd tid (vårdgaranti)
  • skydd mot höga kostnader för vård och medicin (högkostnadsskydd).

Du kan välja vilken vårdcentral du vill få vård av. Om du inte är nöjd med din vårdcentral kan du byta.

Frågor och svar

Ja.

Ja. Du kan inte skaffa ett id-kort under ditt besök för identitetskontroll hos Statens servicecenter. Du behöver vänta tills du är folkbokförd, och sedan kan du boka en ny tid för att skaffa id-kort.